top of page

בלוג //

ממשלות חדשניות? זה יכול להיות?

המאמר הזה הוא מאמר מתפתח, בכל שבוע יתווסף לו עוד חלק ועוד חלק עד שנסיים לכתוב על עשרת סוגי החדשנות בממשלות ומשרדים ממשלתיים.


בעולם שבו השינוי הוא הקבוע היחיד, ממשלות מאמצות חדשנות כדי לשפר את השירותים ולעמוד בצרכים המשתנים של האזרחים. אבל איך ניתן לחדש בשירותים הציבוריים בדרכים שבאמת יוצרות הבדל? אפשר למשל ליישם את התפיסה של עשרת סוגי החדשנות בממשל ובשירותים הציבוריים.

מחידוש מנגנונים פיננסיים (Profit Model) המבטיחים קיימות והשפעה עד לניצול רשתות (network) של שותפויות פרטיות וציבוריות ליכולות שירות רחבות יותר, חדשנות בממשל כוללת הרבה יותר מטכנולוגיות חדשות בלבד. זה עוסק בשינוי מבני הארגון (Structure) , שיפור תהליכים (Process) ליעילות, ושיפור ביצועי שירותי הממשל (Product Performance) כדי לעמוד בדרישות המודרניות. אך זה לא נגמר כאן.

יצירת אקוסיסטם של שירותים משלימים (Product System), הרמת רמת התמיכה (service) הזמינה לאזרחים, גיוון הערוצים (Channel) שבהם ניגשים לשירותים, חידוש תדמית המגזר הציבורי (Brand), ופיתוח מעורבות עמוקה יותר (Customer engagement) עם האזרחים, הם כולם רכיבים קריטיים בגישה מקיפה לחדשנות בממשל.


אבל אולי קודם כל נדבר בכלל מה זה עשרת סוגי החדשנות?  

עשרת סוגי החדשנות זו תפיסה שגובשה ע״י לארי קילי, ראיין פיקל, בריאן קווין והלן וולטרס, שמתווה דרך כדי להפוך ארגון לחדשני. ראייה הוליסטית לאסטרטגיה מקיפה לארגון ולא רק בחלק של המוצר. נפרט ממש בקצרה מה כל מרכיב בעשרת הסוגים אומר, כמובן אין חובה ליישם את כולם בכל ארגון, אלא צריך לבחור את אלא שיביאו ערך גבוה לארגון. עשרת סוגים אלה מספקים ראייה הוליסטית של חדשנות שמעבר לחדשנות מוצר או טכנולוגיה בלבד, כוללת את כל היבטי העסק שניתן לנצל לצמיחה אסטרטגית ולבידול בשוק.


ten types of innovation

  • על Profit Model: איך הארגון מרוויח כסף. חדשנות ברווחיות כוללת שינוי באופן שבו הכסף נעשה בתעשייה או בשוק. זה יכול לכלול אסטרטגיות מחיר שונות או מקורות הכנסה נוספים.

  • על Network: קשרים עם אחרים ליצירת ערך. סוג זה של חדשנות מתמקד בניצול שותפויות, שיתופי פעולה ורשתות כדי לשפר את ההצעות שלך או ליצור שווקים חדשים.

  • על Structure: ארגון של הכישרונות והנכסים שלך. חדשנויות מבניות כוללות ארגון ייחודי של נכסי החברה כדי ליצור ערך, כגון שימוש יעיל יותר בכישרונות ובמשאבים או יצירת יחידות עסקיות חדשות.

  • על Process: חתימה של שיטות מעולות. חדשנויות בתהליכים הן על שיטות ונהלים ייחודיים שמשפרים את היעילות והאפקטיביות, מיטוב אופן מסירת המוצרים או השירותים.

  • על Product Performance: כולל תכונות ופונקציונליות מובחנות. זה כולל חדשנויות במוצר עצמו, כגון שיפור הביצועים שלו, הוספת תכונות חדשות או יצירת מוצרים חדשים לגמרי שעונים על צרכי לקוחות שלא זכו למענה.

  • על Product System: מוצרים ושירותים משלימים. חדשנות במערכת המוצרים היא על יצירת אקוסיסטמות של מוצרים ושירותים שמעלים את ערך כל רכיב, והופכים את כל המערכת לשווה יותר מסכום חלקיה.

  • על Service: תמיכה ושיפורים שמקיפים את המוצרים של הארגון. חדשנויות בשירות משפרות את התמיכה והשיפורים שניתנים ללקוחות לפני, במהלך ואחרי המכירה כדי להפוך את חווית הלקוח לערכית יותר.

  • על Channel: איך המוצרים והצעת הערך מועברות ללקוחות ולמשתמשים. חדשנות בערוצי תקשורת כוללת מציאת דרכים חדשות או משופרות לקידום המוצרים או השירותים שלך ללקוחות, מעלה את הנגישות והנוחות.

  • על Brand: ייצוג של ההצעות והעסק שלך. חדשנות במותג מתמקדת באופן שבו הצעת הערך והארגון מיוצגות ונתפסות על ידי הלקוחות, מבדילה את זהותך בשוק.

  • על Customer engagement: אינטראקציות ייחודיות שהארגון יוצר. חדשנות במוערבות לקוחות יוצרת אינטראקציות ייחודיות ומשמעותיות עם לקוחות, מעלות את חווייתם הכוללת ואת הקשר שלהם עם המותג.

חדשנות במודל רווח בשירותי ממשל - Profit model

למרות שממשלות אינן מחפשות רווחים, הן יכולות לייצר חדשנות דרך יעילות פיננסית והקצאת משאבים כדי למקסם את ההשפעה החברתית. נראה כיצד מנגנוני מימון חלופיים ושותפויות ציבוריות-פרטיות יכולים לקדם עידן חדש של קיימות פיננסית ושיפור מתן השירותים.


שירותי ממשל וציבור אינה מתמקדים ברווח במובן העסקי המסורתי, אלא ביצירת ערך וקיימות דרך מנגנוני מימון, מימון והקצאת משאבים חדשניים. הנה מספר דוגמאות לכיצד ממשלות וגופים ציבוריים יכולים ליישם חדשנות בדגם רווח

דוגמאות אלו ממחישות כיצד ממשלות ושירותים ציבוריים יכולים לאמץ דגמי רווח חדשניים כדי לממן ולתמוך ביוזמותיהם, תוך שילוב של יעילות, קיימות ויצירת ערך חברתי.


  • שותפויות ציבוריות פרטיות (PPP) -  Public-Private Partnerships

ממשלות יוצרות שיתוף עם גופים מהמגזר הפרטי למימון, בנייה ותפעול פרויקטים כגון כבישים, בתי ספר ובתי חולים. מודל זה יכול להוביל ליעילות וחדשנות משופרות תוך שיתוף סיכון פיננסי בין הגופים הציבוריים לפרטיים. לדוגמא, שימוש ב-PPP לבנייה וניהול כבישי אגרה מאפשר שיפור בתשתיות ללא דילול כספי ציבור.


  • מימון יצירת ערך  - Value Capture Financing

מערכת זו כוללת מימון תשתיות ופרויקטים ציבוריים על ידי ניצול העלייה בערך הנדל"ן הנובע מפרויקטים אלו. למשל, עיר עשויה לממן קו רכבת תחתית חדש באמצעות מיסים על הנכסים שמרוויחים הכי הרבה מהרכבת.


  • אג"ח ירוקים Green Bonds

ממשלות מנפיקות אג"ח ירוקות למימון פרויקטים בעלי יתרונות סביבתיים, כגון התקנות אנרגיה מתחדשת או שיפוצים בניינים בעלי יעילות אנרגטית. אג"ח אלו מושכים משקיעים המעוניינים בהשקעות בר-קיימא, ומספקים לממשלות הון לפרויקטים ירוקים.


  • אג"ח חברתיים Social Impact Bonds

הידועים גם כמודל "שלם לפי הצלחה", אג"ח חברתיים הם חוזים עם המגזר הציבורי שבהם משקיעים פרטיים מימנו שירותים חברתיים ומשולמים בהתבסס על התוצאות שהושגו. לדוגמא, אג"ח חברתי עשוי לממן תוכנית להפחתת שיעורי החזרה לכלא, כאשר המשקיעים משולמים מהחיסכון הנוצר מהפחתת עלויות הכליאה.


  • מחירים דינמיים בשירותים הציבוריים   Dynamic Pricing in Public Services

מחירים דינמיים כוללים התאמת מחירים לשירותים הציבוריים בהתאם לביקוש, לזמן או לשימוש כדי לשקף טוב יותר את עלות מתן השירות ולנהל שימוש במשאבים. לדוגמה, תעריפי תחבורה ציבורית משתנים לפי שעות היום כדי לעודד נסיעה מחוץ לשעות השיא, מפחיתים עומס ומפזרים שחיקה במערכת.


  • מס ערך אדמה  - Land Value Taxation

במקום לגבות מס על שיפורי נדל"ן, ממשלות גובות מס על ערך האדמה עצמה. זה מעודד שימוש יעיל באדמה, במיוחד באזורים עירוניים, ויכול ליצור הכנסות ציבוריות מבלי להרתיע השקעות בשיפורי נדל"ן.


  • מימון המונים לפרויקטים ציבוריים

ממשלות מקומיות משתמשות בפלטפורמות מימון המונים כדי לגייס כספים לפרויקטים קהילתיים, ומאפשרות לאזרחים לממן ישירות יוזמות שהם דואגים להן. זה מעלה הון ומגביר מעורבות ותמיכה קהילתית בפרויקט.


  • רישוי, קניין רוחני וזכויות יוצרים מפטנטים בבעלות הממשלה

ממשלות יכולות ליצור הכנסה על ידי רישוי פטנטים טכנולוגיים שפותחו במחקר ציבורי. לדוגמא, הטכנולוגיה מאחורי מערכת ה-GPS נוצרה על ידי ממשלת ארה"ב ונמצאת בשימוש חופשי, אך במקרים מסוימים, מוסדות מחקר של הממשלה רושמים חדשנויות לחברות פרטיות, ובכך יוצרים הכנסה.


  • תשלום על שירותים באמצעות דמי שימוש

במקום לממן שירותים אך ורק דרך מסים כלליים, ממשלות יכולות לגבות דמי שימוש עבור שירותים מסוימים, ובכך להבטיח שהנהנים מהשירות תורמים לעלויותיו. לדוגמה, דמי כניסה לפארקים לאומיים עוזרים לכסות את הוצאות התחזוקה והשימור.


  • חוזים לחיסכון באנרגיה

ממשלות חותמות עם חברות פרטיות על שיפור יעילות האנרגיה בבניינים ציבוריים. החברה משלמת את העלויות הראשוניות ומשולמת מהחיסכון שנוצר מצריכת האנרגיה הנמוכה יותר.



 עשרת סוגי חדשנות במערכות ממשלתיות

חיזוק שירותי הציבור דרך רשתות - Network

ממשלות בונות שותפויות עוצמתיות עם המגזרים הפרטיים, עמותות וגופים נוספים כדי לשפר את מתן השירותים. מפלטפורמות טכנולוגיה משותפות ועד לפתרון בעיות שיתופיות, ראו כיצד חדשנות רשתות הופכת את השירות הציבורי.

חדשנות מסוג זה מתמקדת בניצול קשרים ושיתופי פעולה עם גופים שונים כגון עסקים, עמותות, סוכנויות ממשל נוספות והציבור לשיפור מתן השירותים, פתרון אתגרים מורכבים ומקסום ההשפעה החברתית. הנה מספר דוגמאות הממחישות כיצד ניתן ליישם רשת:


  • יוזמות עיר חכמה -Smart city Initiatives 

ערים משתפות פעולה עם חברות טכנולוגיה לפיתוח פתרונות עירוניים חדשניים, כגון מערכות ניהול תנועה המפחיתות עומס, רשתות חכמות הממטבות שימוש באנרגיה, ורשתות בטיחות ציבורית המשפרות זמני תגובה במקרי חירום. יוזמות אלו לרוב כוללות רשת של חיישנים, מכשירי IoT ופלטפורמות אנליטיקה שמסופקות על ידי שותפים מהמגזר הפרטי.


  • פלטפורמות נתונים פתוחים - Open Data Platforms

ממשלות משחררות נתונים ציבוריים בפורמטים נגישים, מעודדות פיתוח של אפליקציות, שירותים ומחקרים שמועילים לציבור. לדוגמה, נתוני תחבורה עשויים לשמש ליצירת אפליקציות המספקות עדכונים בזמן אמת על תחבורה ציבורית, משפרות את ניידות האזרחים.


  • סדנאות יצירה משותפת - Co-Creation Workshops

ממשלות מארגנות סדנאות וקבוצות חשיבה לאזרחים, מומחי תוכן ובעלי תפקידים ציבוריים לעיצוב משותף של פתרונות לבעיות מקומיות, כגון פרויקטים של תכנון עירוני או שירותים קהילתיים. גישה זו מבטיחה שהפתרונות מותאמים היטב לצרכים של הקהילה.


  • צוותי משימה בין-סוכנויות Cross-Agency Task Forces

ממשלות יוצרות צוותי משימה בין-סוכנויות לטיפול בבעיות מורכבות המשתרעות על פני תחומים מרובים, כגון בעיות חסרי בית או התמכרות לאופיאואידים. קבוצות אלו משלבות משאבים, משתפות מידע ופותחות אסטרטגיות מקיפות שהן יעילות יותר מאשר מאמצים מבודדים.


  • שותפויות ציבוריות-(לא רווחיות) לשירותים חברתיים Public-Nonprofit Partnerships for Social Services

ממשלות משתפות פעולה עם ארגונים ללא כוונת רווח להענקת שירותים חברתיים, משלבות את משאבי הממשל עם ניסיון הארגונים וקשריהם הקהילתיים. שילוב זה יכול להוביל לשירות יעיל וממוקד יותר, במיוחד בתחומים כמו תמיכה נפשית, חסרי בית, אנשים עם צרכים מיוחדים והכשרה מקצועית.


  • שיתוף פעולה בינלאומי לשימור סביבתי

מדינות יוצרות בריתות לטיפול בבעיות סביבתיות גלובליות, כגון שינויי אקלים, אובדן ביודיברסיטה ומחסור במים. רשתות אלו מקדמות שיתוף ידע, משאבים ושיטות טובות ביותר לטיפול באתגרים החוצים גבולות לאומיים.


  • קראודסורסינג לחדשנות ופתרון בעיות

ממשלות משתמשות בפלטפורמות מקוונות לקראודסורסינג של רעיונות ופתרונות מהציבור לשלל אתגרים, משיפור שירותים ציבוריים ועד לעיצוב מרחבים ציבוריים. זה יוצר פתרונות חדשניים ומגביר את המעורבות ובעלות הציבור על פרויקטים מקומיים.


  • אשכולות

 פיתוח כלכלי אזוריים ממשלות תומכות ביצירת אשכולות כלכליים על ידי קידום שיתוף פעולה בין עסקים, מוסדות מחקר וממשלות מקומיות. אשכולות אלה מתמקדים בתעשיות ספציפיות, כגון טכנולוגיה, ביוטכנולוגיה או ייצור, ושואפים לקדם פיתוח כלכלי דרך חדשנות, רשתות ומשאבים משותפים.


  • פלטפורמות כלכלת שיתוף ציבוריות

ממשלות יוצרות או חוסמות פלטפורמות המאפשרות שיתוף משאבים בין סוכנויות ציבוריות, כגון ציוד, מתקנים או נתונים. זה יכול להפחית עלויות, להגדיל יעילות ולמנוע כפילות של משאבים.


  • רשתות בריאות דיגיטליות

מחלקות בריאות משתפות פעולה עם בתי חולים, מרפאות וספקי טכנולוגיה ליצירת רשתות בריאות משולבות. רשתות אלו משתפות נתונים על חולים באופן בטוח כדי לשפר את תיאום הטיפול, את התוצאות לחולים ואת כלל יעילות המערכת הבריאותית.

דוגמאות אלו מדגימות כיצד חדשנות רשת יכולה לשפר את היכולת, היעילות וההשפעה של שירותי ממשל וציבור על ידי קידום שיתוף פעולה בין גופים שונים וניצול כוחות ומשאבים של גורמים מגוונים.



מבני הארגון (Structure)

חדשנות מבנית בממשל - חדשנות בתוך מבני ממשל יכולה להוביל לשירותים ציבוריים יותר זריזים ומגיבים. נגלה כיצד צוותים בין-מחלקתיים ומסגרות ארגוניות חדשות מטפחות תרבות של חדשנות ויעילות בשירות הציבור.

חדשנות מבנית בממשל ובשירותים הציבוריים כוללת שיקול מחדש ועיצוב מחדש של המבנים הארגוניים, ההיררכיות והתהליכים כדי לשפר את הזריזות, היעילות והיכולת להגיב. זה יכול להוביל לממשל יעיל יותר ולשיפור במסירת השירותים הציבוריים. הנה מספר דוגמאות לחדשנות מבנית בפועל:

1. יחידות ממשל זריזות

חלק מהממשלות יוצרות צוותים או יחידות קטנות וזריזות בתוך מחלקות גדולות יותר כדי להגיב במהירות לצרכים ולאתגרים משתנים. לדוגמא, שירות הדיגיטל הממשלתי של בריטניה (GDS) פועל עם רמה גבוהה של אוטונומיה כדי לשפר במהירות את שירותי הממשל המקוונים.

2. צוותים רב-תחומיים

הקמת צוותים רב-תחומיים שמאגדים מקצוענים ממחלקות ותחומים שונים לעבודה על פרויקטים או אתגרים מסוימים, כמו פרויקטים של פיתוח עירוני שדורשים תרומה ממתכנני ערים, מדענים סביבתיים ומומחי בריאות ציבור.

3. המרכזת שלטון

על ידי המרכזת שלטון ונתינת אוטונומיה רבה יותר למשרדים ממשלתיים מקומיים או מחלקות מסוימות, ממשלות יכולות לקבל החלטות מהירות יותר ולהתאים שירותים באופן הדוק יותר לצרכים המקומיים. שינוי מבני זה לעיתים נלווה למנגנוני אחריות ומדידת ביצועים כדי להבטיח שהמטרות מתממשות.

4. אינקובטורים ומאיצים למגזר הציבורי

כדי לטפח חדשנות, חלק מהממשלות הקימו אינקובטורים ומאיצים שתומכים בפרויקטים חדשניים במגזר הציבורי ובסטארטאפים העוסקים בטכנולוגיות בתחום הציבורי. מוסדות אלו מספקים משאבים, חינוך ומימון כדי לעזור לפרויקטים להתפשט במהירות.

5. הולקרציה וארגונים שטוחים

ניסוי עם מבנים ארגוניים שטוחים, כגון הולקרציה (Holacracy) - **עוד על הולקרציה בהמשך , גופים ממשלתיים מסוימים מסירים היררכיות מסורתיות כדי לקדם תהליכי החלטה דמוקרטיים יותר ולאפשר לעובדים בכל רמה לקחת יוזמה ולהוביל פרויקטים.

6. צוותי משימה בין-סוכנויות

ממשלות מקימות צוותי משימה בין-סוכנויות לטיפול בנושאים שמשתרעים על פני מספר תחומי שלטון, כגון שינויי אקלים או אבטחת מידע. קבוצות אלו יכולות לחצות גבולות בירוקרטיים מסורתיים כדי לנצל את מלוא טווח משאבי הממשל והמומחיות.

7. יחידות שותפות ציבוריות-פרטיות (PPP)

יחידות PPP מוקדשות בתוך ממשלות נועדו לייעל ולנהל את התהליך של הקמת שותפויות ציבוריות-פרטיות, ולהבטיח שהפרויקטים מתבצעים ביעילות ושהשותפויות מספקות את התועלת הציבורית המרבית.

8. משרדי המרה דיגיטלית

בהכרה בחשיבות הטכנולוגיה הדיגיטלית בממשל המודרני, רבות מהממשלות הקימו משרדי המרה דיגיטלית. משרדים אלו מובילים את המאמצים לדיגיטציה של שירותים ותהליכים ממשלתיים, במטרה להפוך אותם לנגישים ויעילים יותר.

9. פלטפורמות מעורבות אזרחים

חדשנות מבנית כוללת גם יצירת יחידות או פלטפורמות מוקדשות למעורבות ישירה של אזרחים, איסוף משוב ושיתוף פעולה ביצירת שירותים ציבוריים. גישה זו משנה את היחסים בין ממשלות לאזרחים, והופכת אותם לשיתופיים יותר.

10. מודלים ארגוניים מבוססי תוצאות

חלק מהשירותים הממשלתיים מתמקדים מחדש סביב תוצאות ולא פונקציות, ומתמקדים בתוצאות שהם מעוניינים להשיג ולא בתפקידים המסורתיים שהם מבצעים. לעיתים קרובות זה כולל שינוי מחדש של צוותים ומשאבים סביב מטרות חברתיות מסוימות.

דוגמאות אלו מדגימות כיצד חדשנות מבנית יכולה להשפיע משמעותית על פעילותן של יחידות ממשלתיות, מובילה לתגובתיות, יעילות וממוקדות אזרח רבה יותר בשירותים הציבוריים. על ידי שיקול מחדש של מודלי ממשל מסורתיים, ארגונים ציבוריים יכולים לעמוד בצורה טובה יותר בצרכים המורכבים של הקהילות שהם משרתים.


---------------- המונח "הולקרציה" מתייחס לגישה ארגונית שמטרתה לנהל ולהוביל ארגונים בצורה מבוזרת יותר, תוך פיזור סמכויות וקבלת החלטות. הרעיון המרכזי מאחורי הולקרציה הוא לתת לעובדים יותר עצמאות וגמישות בתפקודם, תוך שהם משתתפים באופן פעיל בקבלת החלטות ארגוניות בצורה שהיא פחות היררכית ויותר מבוזרת.

במקום מבנה היררכי מסורתי, שבו הכוח והסמכות מרוכזים בידי מנהלים בכירים, הולקרציה מעודדת מבנה שבו הצוותים והיחידים בתוך הארגון פועלים בצורה עצמאית בתוך מסגרות קבועות מראש של "מעגלים" או "צוותים". כל מעגל כזה אחראי על תחום מסוים בעסק, עם הסמכויות והתפקידים המוגדרים בו.

בארגונים המשתמשים בהולקרציה, תהליך קבלת ההחלטות מבוסס יותר על קונצנזוס ושיתוף פעולה, ופחות על פיקוד ובקרה. התוצאה היא מערכת ניהול שבה העובדים יכולים לתרום ישירות לדרך שבה מתבצעות החלטות, מה שמאפשר התאמה מהירה לשינויים וסביבה יותר יצירתית ודינמית.

הולקרציה היא גישה שעשויה להתאים במיוחד לארגונים חדשניים, בהם הדרישה לזריזות ויכולת הסתגלות גבוהה היא חיונית. ----------------




בימים הקרובים יפורסם ההמשך על שיפור תהליכים (Process) כחלק מסוגי החדשנות

רוצה לקבל עדכונים על המשך הפוסט, הכי טוב זה להירשם לניוזלטר שלנו (אפשר פה למטה)

留言


bottom of page