לפני שאני אדבר על האקספו עצמו, בשלושת ימי הכנס הבנתי שבסופו של יום הכל סביב אנשים והייתה לי הזדמנות לפגוש מחדש כמה אנשים שהפכו להיות חלק מהסביבה האישית והעסקית שלי ולהכיר אנשים מעניינים שעוסקים בתחום של לעשות יותר טוב לעולם.
התחזקה לי ההבנה שחיבורים בין אנשים יוצרים את הערך הגדול ביותר, אם זו מרב אורן שהכרתי לראשונה לפני שנה ( למרות שהיא מכירה את לירון כבר הרבה שנים) והשנה יוצא לדרך רעיון שעלה לפני שנה כשנפגשנו בכנס יחד עם רינת גיא , מנהלת רשות החדשנות של עיריית תל-אביב יפו (על רינת אני אכתוב עוד בהמשך) ועל הרעיון הזה יעלה כבר פוסט בנפרד בקרוב.
אבל מרב, חיברה אותי לניקול, שהיא מעצבת מוכשרת בברצלונה שדרכה הגעתי לחלק מבתי הספר עיצוב בברצלונה בסיור חיבורים שלי עם גווין באותו שבוע, רינת דרך אגב בזכות החיבור ביננו מנטורית באקסלרטור של גווין סאס.
וכמובן שבזכות מרב הכרתי את אחותה הלה, שחדשנות עירונית אצלה בורידים והיה מאד מעניין לשמוע אותה מדברת באקספו על העיר תל אביב והתכנון העירוני כמרחב ומרקם חברתי.
ויש עוד הרבה חיבורים שרצים ברקע, רק על זה אני יכול פוסט שלם ( כי יש גם את טל רט שחיברה אותי למאר שחיברה אותי ל-ESADE ואת שלמה אבס שחיבר אותי למנואלה ב-IED - בקיצור הבנתם את הרעיון )
ולמה אני כותב את זה ואיך זה קשור לנושא של ערים חכמות? כי זה לא חוכמה להיות ״חכם״ ומלא חיישנים וטכנולוגיות וחיבורים אם לא מוציאים מזה ערך, ויש הרבה ערים שמחוברות לדאטה מכל כיוון, אבל החוכמה היא לעשות משהו עם זה, לחבר את הדאטה לתושבים, לחבר את התושבים לדאטה ולייצר חדשנות אמיתית בעלת ערך לתושבים, אזרחים, א.נשים.
ועל זה בהמשך הפוסט
החוויה שלי שנה שעברה באקספו של כנס ערים חכמות הייתה כל כך טובה שהשנה נרשמתי כבר בהרשמה המוקדמת
אבל השנה עלתה לי תובנה מאד משמעותית אחרי שהסתובבתי במשך שלושה ימים בין הביתנים מכל העולם והייתי בכמה הרצאות מעניינות
כמעט כל התערוכה מתעסקת בטכנולוגיות כאלה או אחרות, כל ביתן מציג יישום טכנולוגי תחת המטרייה של עיר חכמה כשהמבנה המרכזי של התערוכה הוא חלוקה למדינות או ערים גדולות ותחתיהן החברות והפרויקטים בעיקר סביב השייכות לאותה מדינה. בצד של התערוכה יש גם מרחב לסטארטאפים עצמאיים שיש להם טכנולוגיה רלוונטית.
הטכנולוגיות שהוצגו בתערוכה מסתובבות סביב העולמות של חיישנים, מצלמות, איסוף דאטה, רשתות תקשורת, תחבורה עירונית חכמה ואפליקציות לחיבור עם התושבים. אבל אם נהיה כנים, לא ראיתי שם שום טכנולוגיה חדשה שהדהימה אותי, יצא לי אמנם לחקור קצת יותר את העולמות של חקלאות אורבנית ( פוסט על זה בנפרד בקרוב)
אחד הדברים שאני מחפש זה את החיבור האנושי לכל הטכנולוגיה, בסופו של יום כל הרעיונות, מיזמים וטכנולוגיות באים לשרת את התושב ואת האנשים שמסתובבים במרחב העירוני ואת זה ראיתי פחות לצערי.
מקומות שראיתי את המחשבה על זה שיש אנשים סביב הטכנולוגיה היו בכמה מקומות
פאנל ראשון עסק בשיוויון ודיברו בו:
-רינת גיא מעיריית תל-אביב שדיברה על שיתוף עובדי העירייה והתושבים בתהליכים ורעיונות שהעירייה מקדמת ועל מודל ITAY .
-ראש עיריית ליברפול ג׳ואן אנדרסון - דיברה על עיצוב משותף של העיר יחד עם התושבים - Co-Design וזה היה אחד המושגים המעולים ששמעתי בפאנל הזה. ג׳ואן סיפרה על זה שיש לה מומחים בעירייה לכל הקהילות ותתי הקהילות בעיר בגלל השוני בתרבויות והחשיבות של לקחת בחשבון שלכל התהליכים מתאימים לכולם.
-ניק פלמאריני - UK’s National innovation center of Aging - שדיבר גם כן על חשיבות החיבור לתושבים
-איוון דוראני - שמשמש כיועץ לראש עיריית בוגוטה .
בפאנל הזה דיברו בעיקר על זה שהטכנולוגיה חשובה אך היא חסרת ערך ללא התושבים.
הפאנל השני היה של puzzleX - על איך תראה שנת 2040 ? ודיבר כריס לובקמן מ-ETH Zurich .
בפאנל הם קראו דברים שנרשמו על הקיר של PuzzleX ( תראו בתמונות) ודיברו עליהם יחד עם הקהל.
הנקודה הכי חשובה שעלתה בפאנל הייתה על איך משנים את ההתנהגות של האנשים לצרוך פחות כדי לצמצם את הפגיעה במשאבי הטבע והסביבה? איך מחנכים מחדש מה ה-Enough החדש של האנושות? איך נלמד את הדור הנוכחי והבא שלא צריך בתים ענקיים ו-3 מכוניות או לרכוש מוצרים מיותרים ולקנות הרבה דברים בסופרמרקט או בשוק, איך אפשר להסתפק במועט? כדי שישאר לנו כאנושות, יותר.
לאף אחד לא הייתה תשובה על זה, וכמובן שזה גם שונה בין תרבות אחת לשניה, בארה״ב זה שינוי קשה ובערים גדולות באירופה זה יותר קל וחייבת להיות חשיבה על הנושא והכל מתחיל מחינוך.
הלה אורן , דיברה בהרצאה שלה בדוכן של סיאול על המעבר של העיר לתכנון חברתי , על המעבר מ-Uses ל- Users ואיך העירוניות צריכה להתחבר לקהילות השונות שקיימות במרחב.
אז על טכנולוגיות לא כתבתי כאן ( עוד יעלה על זה פוסט בנפרד ) כי אין באמת ערים חכמות, יש אנשים חכמים שיודעים לקחת ולהוציא תובנות מהדאטה שנאסף בעיר.
Comments